CATEGORIE

ontwerp uw badkamer

Een nieuwe badkamer ontwerpen of een oude opknappen is iets wat je niet te vaak moet doen. Maar als het resultaat geslaagd is, wordt je huis meer waard en heb je een ruimte die zowel prettig als praktisch is. De moderne badkamer ontwerp moet in de eerste plaats functioneel zijn, maar het moet ook een plek zijn waar je lekker kunt ontspannen en op adem kunt komen. Er is een gedegen ontwerp voor nodig wil een badkamer aan die twee eisen voldoen. Voordat je ingrijpende beslissingen neemt, moet je eerst nagaan wat je precies wilt.

Laat je inspireren door tijdschriften en het enternet. Meestal krijg je in showrooms en op enternet antwoord op de vraag hoe een totale badkamer eruit kan komen te zien. Houd rekening met de vorm en omvang van je badkamer en vraag je af welke indeling het meest geschikt is voor die ruimte. Als je tot nu toe een kleine douchecabine hebt gehad, wil je misschien nu wel een badkamer met een grote inloopdouche. Is er wellicht plaats voor een grote, mooie badkuip? Moet er een toilet komen? Als je meteen al een lijstje met wensen of eisen maakt, spaar je later tijd en geld uit.

Als je eenmaal de gewenste indeling hebt, is het tijd om na te denken over de stijl var de badkamer. Moet het een traditionele of een strakke, moderne badkamer worden? iets met een wit kleurenschijf of iets met bonte kleuren of een dynamisch dessin? Tegenwoordig is er een ruime keus aan sanitaire producten, maar misschien vind je ergens een bepaald ontwerp of bepaald materiaal dat de toon kan zetten voor de hele ruimte.

PLAN JE ONTWERP

Een nieuwe badkamer ontwerpen kan een ontzettend leuke en creatieve bezigheid zijn, maar vergeet niet dat de ruimte in de eerste plaats functioneel en veilig moet zijn. Het is essentieel om alles zorgvuldig te plannen en van tevoren deskundig advies in te winnen over waterafvoer en elektrische leidingen.

Wanneer je de badkamer echt ingrijpend gaat veranderen, zul je niet zonder deskundige hulp kunnen. Architecten, leveranciers van badkamers en binnenhuisarchitecten kunnen je helpen met vragen over leidingen en afvoer en andere technische problemen. Heb ik voldoende waterdruk voor een massagedouche? Kan de vloer verhoogd worden voor de installatie van een verzonken bad? Kan het toilet op een andere plaats komen? Misschien popel je van ongeduld om de materialen en kleuren voor de tegels uit te zoeken. maar het is belangrijk om je vanaf het begin met de hoofdzaken bezig te houden. enk ook aan de verwarming. Is er ruimte voor vloerverwarming en heb je daar het geld voor? Kun je op de een of andere manier de afvoerbuizen wegwerken? En denk ook aan inbouwkastjes. Hoe meer bergruimte je hebt, hoe netter de badkamer eruitziet.

En vergeet vooral de kosten voor een nieuwe badkamer niet. Bekijk de verschillende winkels voor de goedkoopste aanbiedingen en wees niet verbaasd als je evenveel moet betalen voor adviezen plus installatie als voor al het materiaal. tel voor jezelf een budget vast en wijk daar niet van af.

Douchen in een open ruimte zonder beschimmelde douchegordijnen of de stoomwolken van een douchecabine is een heerlijke ervaring. Maar een dergelijke ruimte maakje niet zomaar. Een badkamer met één grote douchevloer is heerlijk, maar hij moet wel compleet waterdicht zijn. Om hem waterdicht te maken kun je het beste een vakman inschakelen. Wanneer de vloer eenmaal waterdicht is, kun je erop leggen wat je wilt, maar bedenk dat steen en tegels eveneens behandeld moeten worden als ze waterdoorlatend zijn. Misschien moet de bestaande vloer verstevigd worden en enigszins schuin lopen, zodat het water makkelijk verdwijnt in het afvoerputje. Het afvoerrooster kan in het midden zitten, maar met een modern lineair ontwerp is het nog mooier als dat tegen de muur zit. Wanneer er ruimte is, zou je vloerverwarming kunnen overwegen. Het waterdicht maken van een badkamer is wel een kostbare zaak. Een mooi en goedkoop alternatief is om een douchebak zo te laten verzinken dat hij niet uitsteekt boven de vloer. Maar met douchebakken ben je helaas altijd gebonden aan standaardmaten.

Een grote badkamervloer is bij uitstek geschikt voor een massagedouche. Kijk eerst of de waterdruk voldoende is voor een dergelijk type douche. Probeer alle toiletspullen zo veel mogelijk op te bergen in hangkasten, zodat de vloer vrij blijft. onteer een klein plankje aan de muur voor schampoos en zeep.

 

BADKAMER KLEUREN

Wit is vaak de eerste keus voor de badkamer, want met wit wordt zelfs de kleinste ruimte licht en prettig. Maar ook felle kleuren en dessins kunnen goed werken als je dapper genoeg bent om te experimenteren. Bepaal eerst wat je wilt: gewaagde, moderne kleuren of een mooi, subtiel palet? Bekijk boeken en tijdschriften om erachter te komen welke kleuren je bevallen. Koop kleine potjes verf en monsters van materialen die je aanstaan tegels, steen, behang – zodat je een indruk krijgt van het effect in jouw badkamer. Een eenvoudige en effectieve oplossing is om één kleur te gebruiken voor muren, vloeren en oppervlakken. Het geeft een gevoel van cohesie en werkt erg goed in combinatie met witte baden en wastafels. Wat je ook kunt doen is al het sanitair een coördinerende kleur geven. Modern sanitair is in alle kleuren te krijgen. Een oud bad kan opnieuw geverfd worden of van een nieuwe ombouw voorzien, zodat het mooi bij de rest past. Ook een neutraal kleurenschijf kan zeer geslaagd zijn, vooral in combinatie met natuurlijke materialen. Wanneer je de achtergrond subtiel houdt, komen bestuur en patina van steen, leisteen of kurk beter uit. Van de andere kant werken felle kleuren in glanslak ook heel goed.

Als je een meer theatrale stijl wilt, kun je allerlei dingen met vloer of muren doen. Er zijn talloze mogelijkheden, variërend van fotobehang tot mozaïekpanelen met bizarre patronen.

Een badkamer ontwerpen is een leuk project, die mooie resultaten kunnen opleveren zolang je maar met de belangrijkste factoren rekening houdt.

top