badkamer

content-badkamer

Het eerste waaraan je moet denken bij een verlichtingsschema voor de badkamer is veiligheid. Water en elektriciteit vormen een gevaarlijke combinatie en dus zijn er strenge voorschriften over lampen in ‘natte’ ruimten. Voordat je verdere stappen onderneemt, moet je eerst al die voorschriften goed doornemen. Je zult zien dat er ondanks al die bepalingen keus genoeg is aan badkamerlampen. Wanneer je verder kijkt dan het doorsnee aanbod in de winkel, zul je merken dat je genoeg kunt vinden om ook de verlichting een heel eigen en persoonlijke tint te geven.

Of je nu een oude badkamer opknapt of een compleet nieuwe installeert, probeer eerst vast te stellen hoeveel licht je nodig hebt en waar. Je kunt natuurlijk kiezen voor de klassieke plafondlampjes, maar misschien is het beter om te denken in lagen van licht of in een schema dat een verscheidenheid van mogelijkheden combineert. Misschien heb je fel licht nodig wanneer je je opmaakt of scheert en veel zachter, sfeervoller licht wanneer je ’s avonds een bad neemt. Veiligheid staat voorop bij badkamer verlichting. Raadpleeg dus een erkend elektricien en neem met hem het verlichtingsschema door. Kijk voordat je lampen koopt of ze wel geschikt zijn voor de badkamer.

Beperk je niet tot één lichtbron’, overdag heb je heel ander licht nodig dan ’s avonds. Combineer functionele lampen met sfeerlappen. Maak zo veel mogeljk gebruik van daglicht om energie te besparen. Met lichte kleuren, lakverf en spiegels kun je het daglicht optimaal benutten.

Denk goed na over de plek voor lampen. Het is goed om een spiegel fel te verlichten, maar een felle lamp pal boven een spiegel zorgt voor weinig alarmerende schaduwen. Behalve de gewone standaardlampen bestaat er tegenwoordig ook onderwaterverlichting voor baden, ondermeer in de vorm van kleurrijke optische vezelverlichting.

top