badkamer

content-badkamer

Een nieuwe vloer heeft een stevige onderlaag nodig. Als je er zwaar materiaal op gaat leggen zoals steen, moet de vloer zwaar genoeg zijn om het gewicht te dragen. Raadpleeg een vakman voordat je hieraan begint. Denk in deze fase ook aan eventuele vloerverwarming. Dit soort verwarming leent zich bij uitstek voor een badkamer. Wanneer je koude materialen zoals marmer en tegels op die manier verwarmt, heb je geen radiatoren nodig en dat is vooral in kleine badkamers een enorm pluspunt. Het is wel een luxe en dure oplossing en je kunt vloerverwarming niet zelf installeren.

Veiligheid is in de badkamer belangrijk, dus kies een materiaal waarover je niet uitglijdt wanneer het nat wordt. Denk aan leisteen of mozaïektegels die voldoende stroef zijn. Als je echt een gladde, stenen vloer wilt, houd dan de omgeving van de doucheruimte vrij en leg er een stevige mat neer om ongelukken te voorkomen. Vergeet bovendien niet dat steen poreus is en dat je een stenen vloer eerst goed moet smalen. Je kunt ook voor milieuvriendelijk kurk of bamboe kiezen, duurzame materialen die uitstekend geschikt zijn voor vochtige ruimten, of voor linoleum en vinyl, Deze materialen zijn makkelijk te leggen, je kunt er oneffenheden in de vloer mee maskeren en ze zijn verkrijgbaar in talloze kleuren.Nieuwe vloeren kunnen soms over oude heen gelegd worden als het bestaande oppervlak droog, vlak en stevig is. Raadpleeg eerst een vakman voordat je een oude vloer nodeloos gaat slopen.

In een badkamer moet de vloer een goede grip hebben als hij nat is. Kies daarom stroeve materialen. Als je gekleurde tegels of mozaïektegels neemt, kies dan bijpassende voegen voor een moderne uitstraling.

Controleer of de voegspecie schimmelwerend is en waterdicht. Mozaiektegels met een ingewikkeld patroon zijn mooi voor een vloer maar duur. Om kosten te besparen kun je hier en daar wat van die tegels neerleggen in een vloer die verder eenvoudig is. De badkamer is vaak de kleinste ruimte in huis, dus komt hij eigenlijk extra in aanmerking voor luxe materialen. Hout ziet er mooi uit in een badkamer, maar zorg dat de planken niet kromtrekken door het vocht.

top