Woonkamer

content-woonkamer

Ideaal gezien is de woonkamer de plaats waar het hele gezin bij elkaar komt. Het is neutraal terrein, waar iedereen tijd kan doorbrengen, met anderen of alleen. Het ontwerp en de inrichting van de kamer moeten dit multifunctionele karakter weerspiegelen.

De inrichting van de woonkamer is belangrijk, want de woonkamer, hoe je het ook wendt of keert, maakt de meeste indruk op buitenstaanders. Oplettende blikken van bezoekers registreren de kleuren die je hebt gekozen, de meubels die je hebt aangeschaft en de plaats van de meubels. Ze zullen kijken waar je je foto’s en schilderijen hebt hangen en waar de boeken en cd’s staan. Kortom: ze nemen jouw manier van leven onder de loep. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, moet de inrichting van de woonkamer de smaken weerspiegelen van de mensen die hem het meest gebruiken. Hij moet voldoen aan de dagelijkse wensen van alle gebruikers, moet rust en gezelligheid uitstralen, geschikt zijn als plek om te lezen; maar je moet er ook een feest kunnen geven.

Het essentiële van een goede inrichting is een zorgvuldige planning. Over het algemeen moet een woonkamer noch theatraal zijn noch te gedetailleerd. Natuurlijk moet hij interessant overkomen, maar een woonkamer moet toch vooral gezellig en uitnodiging zijn.

Voordat je de kleuren, materialen, meubels en gordijnen voor je nieuwe woonkamer gaat inrichten, moet je beginnen met een nauwkeurige indeling van de kamer tot en met de kleinste details. Of je nu een piepkleine woonkamer hebt of een balzaal, het is van vitaal belang dat alles goed in verhouding is. Dit betekent dat de meubels de juiste afmetingen moeten hebben in verhouding tot de ruimte en dat zowel de grote als de kleine objecten een plek moeten krijgen waar ze goed uitkomen, maar die ook praktisch is.

Bepaal wat voor functies de kamer moet hebben. Wat voor soort meubels heeft de kamer nodig? Wat voor zitmeubels, wat voor tafel, wat voor bergruimte en wat voor decoratie? Alles in de kamer moet in evenwicht zijn, elke kamer moet minimaal één blikvanger hebben. Vroeger was de haardpartij het middelpunt en in veel woonkamers is hij dat nog steeds. Het is een minder geslaagd idee om de tv tot blikvanger te maken. Een kleine ronde tafel met een paar stoelen, of een sofa met behaaglijke leunstoelen rond een laag tafeltje is een veel betere oplossing. Andere ruimten binnen de kamer moeten zowel een visuele als een praktische band hebben met de blikvanger je moet door de kamer kunnen wandelen zonder tegen allerlei dingen op te botsen.

Maak een plattegrond met daarop alle inbouw elementen. Knip vormen uit die op je meubels lijken en probeer met wat schuiven te bepalen wat de beste plek voor ze is.

Het gebruik van zachte stoffen in uw woonkamer

Naast de kleuren voor het behang of de verf waarmee je de woonkamer verfraait, is er nog een goedkope en effectieve manier om de woonkamer comfort en sfeer te geven en dat is met zachte stoffen. Oude meubels krijgen een tweede leven en nieuwe meubels worden uniek. De keus uit patronen en materialen is overweldigend. Het aantal beschikbare kleuren is vrijwel oneindig, zodat er altijd wel iets bij zit wanneer je een bank of stoel wilt opfleuren. Bij de keuze van de stof moet je goed kijken of de grootte van het patroon past bij de omvang van het meubel dat je ermee wilt bedekken. Een lap stof met een groot patroon past totaal niet bij een kleine zitting van een stoel. Kijk ook goed naar de andere kleuren in de kamer, zoals de kleuren van de muren en de raamkozijnen. Het is belangrijk dat de zachte stoffen ook hierbij passen. Daarbij moet je wel bedenken dat een kleurenschema eerder geslaagd is als er sprake is van harmonie dan wanneer bijna alles dezelfde kleur heeft. Als je de kleuren van de grotere meubelstukken subtiel wilt houden, breng dan variatie aan met kussens in nieuwe en oude stoffen.

Enkele tips:

 • Als het gaat om zachte stoffen moetje niet op een paar centen kijken. Een prachtig patroon dat net iets meer kost, kan een doorsnee stoel veranderen in een echte blikvanger, je zult jaren plezier er van hebben en de dure uitgave ben je snel vergeten.
 • Franjes, passementerie, simpel vlechtwerk, linten en andere versieringen kunnen wonderen doen voor een eenvoudig beklede stoel.
 • Oude stoffen doen het vaak schitterend in een woonkamer. Als je niet genoeg stof hebt voor een hele stoel, kune je ook alleen de zitting bedekken of zelfs een smalle baan gebruiken voor het midden van de rugleuning en de zitting.
 • Net als met een nieuwe lampenkap kun je met een nieuwe, niet alledaagse kussensloop een kamer in een oogwenk veranderen.

 

Het zijn vaak de subtiele details die een kamer sfeer geven, de persoonlijke accenten waardoor een kamer waarin geleefd wordt, zich onderscheidt van een hotelkamer. Juist die decoratieve details geven de kamer een bepaalde persoonlijkheid – jouw persoonlijkheid. Decoratieve details kunnen varieren van oude foto’s tot steentjes met rare vormen of andere objecten. Kussens, spiegels, bloemen en planten kunnen een kamer sfeer geven. Boeken, aardewerk, objecten van glas en hout, tafellampen en kandelaars komen allemaal in aanmerking.

Waarschijnlijk was het wijlen David Hicks die het concept bedacht van tafelschappen als variant op ‘landschappen’. Hij bedoelde daarmee een uitgekiende groepering van objecten, verspreid over de kamer, die op de een of andere manier de aandacht trekken. Het is een hele kunst en tevens een leuk tijdverdrijf om uiteenlopende objecten harmonieus te combineren.

Enkele tips:

 • Combineer objecten uit verschillende werelddelen en perioden, waarbij kleur en vorm de rode draad vormen.
 • Gebruik een plat vlak een tafel of een lage kast voor een horizontale compositie.
 • Maak een combinatie van vazen en fraai glaswerk met een paar laag opgehangen foto’s: of foto’s die je tegen de muur laat leunen.
 • Wanneer objecten dicht op elkaar staan, moetje zorgen voor contrast in textuur ruw en glad, metaal en glas.
 • Probeer onverwachte, verrassende elementen te introduceren, zoals een plotselinge, felle kleur in een voor het overige neutraal kleurenschijf.
 • Belichting is belangrjk. Gebruik een opvallende lamp of kaarsen voor de nodige dieptewerking.
 • Het geheim van een goede decoratieve groepering zijn proportie en schaal. Een groep objecten van dezelfde vorm en hoogte werkt niet. Een goede visuele harmonie betekent dat het oog zowel verticaal als horizontaal iets te zien moet hebben.


Alles wat het oog streelt, kan als finishing touch dienen voor de woonkamer.

top