Keuken

content-keuken

DE KEUKEN IS EEN VAN DE BELANGRIJKSTE RUIMTEN IN HUIS, HET IS ZEKER DE RUIMTE WAAR HET HARDST GEWERKT WORDT. VOLDOEND REDEN OM GOED NA TE DENKEN OVER ONTWERP EN INRICHTING.

Vroeger was de keuken een louter functionele ruimte waar het eten werd klaargemaakt. Tegenwoordig is het ook een ruimte voor ontspanning en vaak ook de plek waar je gasten ontvangt. Dit betekent dat het ontwerp en de inrichting van de keuken van cruciaal belang zijn. Ook is de keuken een heel persoonlijke ruimte, waarin je veel tijd doorbrengt en als je er bent moet je je op je gemak voelen. Het uiterlijk van een keuken wordt in hoge mate bepaald door de specifieke ruimte, de keukenunits en de apparatuur. Het is verstandig om deze drie aspecten evenveel aandacht te geven om te voorkomen dat een van hen het uiterlijk van de keuken gaat dicteren. Tegenwoordig vormt de keuken vaak een deel van een groter geheel die qua sfeer moet passen bij de rest. Een keukenruimte met een minimalistisch design en veel metaal past niet bij een ruimte die voor de rest is ingericht met oude grenenhouten meubels. Zels als de keuken een afgesloten ruimte is, moet er stilistisch een relatie zijn tussen de keuken en de volgende kamer zodat er qua design sprake is van continuiteit.

Niet iedereen kan zich een totaal nieuwe keuken permitteren, maar je kunt ook de keuken waarmee je opgescheept zit, veranderen. Maak een lijstje van alle mispunten en kijk naar mogelijke oplossingen. Bij grotere problemen als het verplaatsen van keukenunits, moet je eerst goed nagaan wat de kosten zijn en of het misschien niet beter is om de keuken helemaal opnieuw in te richten. Cosmetische veranderingen hebben beslist zin, al was het maar om je houding ten opzichte van de ruimte te veranderen. Kijk eerst naar de verf: alle houten deurtjes zou je een frisse nieuwe kleur kunnen geven.

Nieuwe voorkanten voor keukenkastjes zijn in allerlei materialen te krijgen, variërend van laminaat en vinyl tot geverfd MDF (geperst hout) en gewoon hout. Ook kun je werkbladen of de spatplaat achter het fornuis van een nieuwe laag voorzien. Soms kunnen nieuwe handgrepen uitkomst bieden.

De juiste planning is bepalend voor een geslaagd interieur en dat geldt vooral voor een keuken, waar alles op de een of andere manier efficiënt zal moeten werken. Het is van vitaal belang om een keuken, of die nou groot of klein is, op een goede manier in te delen. Of je nu een complete keuken koopt bij één keukenboer, of alles bij elkaar zoekt in verschillende winkels, een keuken is duur in aankoop en installatie. Omdat je er een groot deel van je tijd doorbrengt, is het belangrijk om er in de beginjaren alle aandacht aan te besteden. Natuurlijk zijn er professionele keukeninrichters, maar zelfs de beste onder hen hebben hulp nodig van de belangrijkste betrokken partij en dat ben jij. Uiteindelijk kan niemand anders een keuken beter ontwerpen dan degene die hem gaat gebruiken.

Een juiste planning begint met de vraag wat je in een keuken allemaal nodig hebt, maar die vraag is makkelijker gesteld dan beantwoord. Eigenlijk kun je beter een andere invalshoek hanteren: maak een lijst van wat je zeker niet wilt of nodig hebt. Iedereen heeft uitgesproken ideeën over keukens niet genoeg bergruimte, koelkast op de verkeerde plaats enzovoort er toch vergeet je meestal dat soort mispunten als je zelf plannen maakt.

Het klinkt afgezaagd, maar begin met het bekijken van foto’s in tijdschriften en boeken. Je ziet dan niet alleen het grote geheel, maar ook slimme oplossingen en interessante details. Je ziet allerlei frisse ideeën ova bergruimte en kamerindelingen die bedacht zijn doe deskundige vaklieden en die helder uiteengezet worden. Het zijn vaak dingen waar je zelf niet aan dacht, maar je meer dan eens soms in aangepaste vorm kunt gebruiken in je eigen huis.

Een andere goede suggestie is om keukens van vrienden en bekenden te bekijken. Vraag hun wat hen niet bevalt aan hun keuken, wat ze er zelf aan gedaan hebben en wat ze eraan zouden willen veranderen. Ga ook beslist naar keukenzaken om te kijken wat ze er hebben je kunt er veel ideeën opdoen, zeker wat en afwerking betreft. Hoe meer onderzoek je doet, hoe duidelijker wordt wat je precies wilt en dat is het beste vertrekpunt.

HET IS OPVALLEND HOE DE LAATSTE JAREN DE KEUKEN EEN STEEDS SOCIALERE FUNCTIE HEEL GEKREGEN.

Vaak is het eerder een familiekamer dan een plek waar alleen maar eten wordt klaargemaakt. De ideale gezinskeuken is een keuken waar ook ruimte is voor andere activiteiten dan koken. Het is een ruimte waar iedereen lekker een drankje moet kunnen drinken, gezellig babbelen, of zelfs huiswerk maken. Als er voldoende ruimte is, kan de keuken het hart van het familiegebeuren vormen. Als je een grote keuken hebt, moet je de ruimte zo indelen dat je een functionele en artistiek verantwoorde ruimte krijgt. Misschien moet je een eiland in het midden maken om de verschillende ruimten te markeren. Als de keuken tamelijk klein is, kun je er wellicht een aangrenzende kamer bij betrekken door een muur weg te breken, zodat je een grotere ruimte krijgt. Een minder drastische oplossing is om een grotere deur aan te brengen tussen de keuken en de aangrenzende kamer en de twee ruimten visueel te verbinden met eenzelfde kleur muurverf of door eenzelfde vloerbedekking.

Geslaagde familiekeukens hebben goede zitmeubels een leunstoel, een sofa of een beklede bank met een goede verlichting, zodat je probleemloos een boek of krant kunt lezen. En vergeet vooral de bergruimte niet. Als kinderen er moeten spelen of hun huiswerk moeten maken. moeten ze makkelijk bij hun spullen kunnen.

Nu de eetkamer geleidelijk aan het verdwijnen is, wordt de keuken steeds meer een ruimte waar niet alleen gekookt maar ook gegeten wordt. Het idee van eten in de keuken is van harte toe te juichen, omdat de traditionele gastvrijheid eigenlijk weer teruggebracht wordt naar het hart van het huis, de keuken. Misschien is er te weinig ruimte in je keuken voor een eettafel, maar met wat handige oplossingen kom je vaak een heel eind. Denk eens aan een ronde tafel in een hoek waar normaal een fruitschaal of vaas bloemen op staat.

Hoe dichter het eetgedeelde bij de eigenlijke keuken is, hoe belangrijker het is dat de stijl van de keuken aansluit bij die van het eetgedeelde. Kies keukenkastjes die zowel functioneel als decoratief zijn. Tegels boven keukenapparatuur ogen minder mooi dan hout of metaal, In open keukenkastjes of op wandplanken komt keukengerei goed tot zijn recht. Kies eettafels en stoelen die goed bij de keuken passen. En als je een vaatwasser koopt, neem er dan een die weinig lawaai maakt.

Keuken inrichten? Hier volgen nog enkele nuttige tips:

  • Een finishing touch hoeft niet noodzakelijk een tastbaar object te zijn je kunt het ook zoeken in kleur-accenten. Door kastdeurtjes geel, lindegroen en oranje te verven geef je de keuken een heel persoonlijke sfeer.
  • Als de keuken tevens eetruimte is, reserveer dan een hele of halve plank voor woordenboeken of andere naslagwerken. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar ze hebben ook nut, omdat er tijdens het eten vaak vragen opduiken in de categorie wie wat waar wanneer.
  • Alsje een paar echte designspullen in je keuken wilt, zoals een Dualit-toaster of een luxe koelmachine, aarzel dan niet en tel het geld ervoor neer. Dit soort dingen gaan jaren mee en is een genot om naar te kijken. Als finishing touch is het bijna onverslaanbaar.
  • Bloemen in de keuken doen het altijd geweldige je kunt ze overal neerzetten waar maar plaats is, op een plank aan de muur of op een werkblad.

 

 

VAAK KUN JE MET EEN PAAR INGREPEN UW KEUKEN EEN HEEL EIGEN KARAKTER GEVEN, ZODAT HIJ AFWIJKT VAN HET SHOWROOMMODEL.

Al deze ingrepen zijn niet meer dan details. Het zijn de kleine persoonlijke toevoegingen die de ruimte inrichten tot jouw eigen smaak. Met dit soort veranderingen worden gewone dingen iets bijzonders. Het kan gaan om een versierrand rond een open keukenkastje, de subtiele afwerking van een marmeren werkblad, een metalen rooster voor hete pannen dat je inhouwt in een houten werkblad vlak naast de koolplaat, een wijnrek dat je verzaagt zodat het in een loze ruimte in een hoek past.

Dit soort ideeën kun je in showrooms opdoen of in tijdschriften en natuurlijk in boeken. En meestal hoeven deze subtiele ingrepen weinig te kosten. Dan zijn er ook nog de echt artistieke toevoegingen. Daar heb je lef voor nodig. Denk eens na over ongewone kleuren of objecten of foto’s die je in onverwachte hoeken ophangt. Hiermee geef je de ruimte iets extra’s, waardoor het niet alleen jouw eigen ruimte wordt, maar er ook een sfeer van gastvrijheid gecreeërd wordt.

top