Keuken

content-keuken

Een belangrijk element in de keuken is de vloer. Zorg dat hij goed past bij de andere decoratieve elementen. De keukenstoel moet aansluiten bij de materialen van de units en apparatuur. Je moet eroverheen kunnen lopen, hij moet goed schoon te maken zijn en slijtvast zijn, omdat in de keuken veel belasting is.

Hout is warm en mooi’, nieuw of oud, licht of donker, je kunt het in zijn natuurlijke staat laten (eerst waterafstotend maken en van een blanke lak voorzien) of je kunt het beitsen of verven (wel extra goed waterafstotend maken). Stenen, marmeren, granieten en leistenen vloeren zijn prachtig en gaan een leven lang mee, maar zijn koud aan de voeten. Wellicht biedt vloerverwarming een oplossing. Keramiektegels kunnen ook koud aanvoelen. Terracotta is aan te raden voor traditionele keukens en rustieke keukens. Het is warmer dan steen en gaat lang mee. Het kan met de hand gemaakt worden of machinaal. Met de hand is mooier; wanneer het machinaal gemaakt is, wordt vaak een antieke stijl nagebootst.

Andere mogelijke materialen voor een keukenvloer zijn linoleum, kurk en rubber. Tegenwoordig kun je met synthetische materialen zoals vinyl allerlei materialen imiteren, van hout tot marmer.

Tips voor het kiezen van de juiste keukenvloer:

  • Kies het vloermateliaal al in een vroeg stadium uit. Het beste moment om de vloer te leggen is wanneer de hele ruimte gestript is, de muren afgewerkt zijn en de elektriciteit is aangelegd.
  • Wanneerje de eetruimte combineert met de keuken, kun je beter met een vloerbedekking van sisal of zeegras een visuele scheiding aanbrengen tussen de twee ruimten dan met een chic wollen vloerkleed.
  • Je kunt ook met meer dan één vloermateriaal werken. Rond het fornuis en de spoelbak heb je vaak een sterker vloermateriaal nodig dan in de rest van de keuken. Een goede combinatie is linoleum met tegels, steen met hout of rubber met terracotta.
  • Rubberen vloeren kan je aan de rol kopen. Het is mooi en goedkoop.
  • Linoleum is in diverse kleuren te krijgen. Dit natuurlijke materiaal is heel precies op maat te snijden en je kunt het in allerlei patronen leggen, variërend van geometrisch tot een patroon met een centraal motief en een rand.
  • Gegoten en gepoetst beton dat vervolgens geverfd wordt, is eenn relatief goedkope en duurzame oplossing die verrassend mooi kan ogen.
top