Slaapkamer

content-slaapkamer

In de jaren zestig en zeventig werd radicaal afgerekend met de soberheid van de naoorlogse jaren. Optimisme, kleur en vrolijkheid voerden de boventoon en de markt werd overspoeld met fraaie designmeubels. Er kwam definitief een einde aan de rommelige en saaie slaapkamers van de jaren vijftig. De moderne retrostijl werkt met de beste elementen uit die periode. De beeldbepalende kleuren uit die tijd waren bruin, oranje, groen en mosterdkleur. Andere typerende kenmerken zijn symmetrie, mannelijkheid en orde. Deze stijl zou Spartaans kunnen overkomen, maar hij wordt in balans gebracht door het zachte vloeroppervlak, het beddengoed en de stoffering.

Designmeubels passen goed bij deze stijl en meestal is er in een slaapkamer plaats voor een lichte, klassieke stoel, Denk aan de glasvezelstoel van Eames, de bekende Diamond-stoel van Harry Bertoia of Norman Cherners ironische stoel van gebogen hout. lnbouwkasten met schuifdeuren zijn ideaal, Meestal is er dan nog wat ruimte over voor een elegant Iadekastje of tafeltje. Kies vooral meubels die niet plomp zijn. Grote bedlampen mogen niet ontbreken in de moderne retroslaapkamer.

Tafellampen met een metalen of houten voet en een grote kap voldoen uitstekend. Versterk de symmetrie met identieke lampen aan weerszijden van het bed.

Ook een grote gloeilamp is hier op zijn plaats. Als je budget het toelaat, moet je Castiglioni’s beroemde Arco-lamp uit de jaren zestig kopen. Een andere bepalende factor voor deze stijl is kleur.

Kies een neutraal, zachtbruin achtergrondpalet en combineer dat met oranje, Iindegroene, mosterdkleurige of zelfs gouden accenten. Wees ook niet bang om met zwart te werken. Gebruik bijvoorbeeld zwart voor lampenkappen, schilderijIijsten en kussens. Het behang uit de jaren zestig en zeventig kende geometrische patronen, maar geen bloemmotieven. Verzacht het interieur met elegant beddengoed. Lakens en dekens zien er meer retro uit dan een dekbed. Je kunt volstaan met dekens in gedekt bruin of beige met witte lakens. Bij deze look hoort een tapijt, maar wel een met een lage pool. Zoek hiervoor een contrasterende kleur uit of neem een neutrale kleur.

top