Woonkamer

content-woonkamer

Een woonkamer moet zo veel mogelijk natuurlijk licht krijgen. Ook moet de kamer uitnodiging en warm zijn. Wat je met de ramen doet, is in dit verband uitermate belangrijk.

Ooit zaten ramen verstopt achter eindeloze lagen gordijnen waarvan het ene nog zwaarder was dan het andere. Tegenwoordig maken ramen een veel zorgelozer indruk. Eenvoud is de oplossing. De tijden van zware gordijnkappen, guirlandes en draperieën zijn voorbij’, nu hangen gordijnen aan roeden of een nauwelijks zichtbare rail. Jaloezieën en rolgordijnen zijn in brede en smalle uitvoeringen te krijgen en in veel oude huizen worden weer luiken aangebracht. Bij een goede raambedekking moet alles in balans en in proportie zijn. Als je gordijnen koopt, zorg dan dat ze door hun afmetingen het raam niet gaan overheersen. Ze mogen niet te lang of te breed zijn maar vooral ook niet te kort, dus bezuinig niet op het materiaal. Jaloezieën zorgen voor een strakke eigentijdse uitstraling.

De mooiste oplossingen zijn rolgordijnen en vouwgordijnen. Vouwgordijnen zien er mooier uit als het raam breed genoeg is om het dessin van het gordijn tot zijn recht te laten komen’, rolgordijnen zijn geschikter voor kleinere ramen of wanneer je veel ramen hebt van verschillende afmetingen.

Enkele tips:

  • Rolluiken kun je in combinatie met gordijnen gebruiken. In dat geval moet er een redelijke afstand zjn tussen de gordijnroede en het raam, om te voorkomen dat het bedieningsmechanisme van de luiken beschadigd raakt.
  • Er is een grote keus aan gordijnroeden, variërend van antieke koperen exemplaren met versierde knoppen aan de zijkant tot eenvoudige houten roeden. Houten roeden kun je verven, zodat ze passen bij de rest van het interieur.
  • Als je hoge ramen van gordijnen voorziet, neem dan gordijnen met een diepe plooival, wat dat oogt mooier.
  • Ook in kamers met hoge ramen of kamers met een subtiel interieur kun je goed werken met gordijnen of rolgordijnen in een groot, gewaagd patroon. In een grote kamer zijn kleine patronen uit den boze. Met een contrasterend groot patroon kun je een hele kamer een ander aanzien geven.
  • Als regel kun je aanhouden dat hoe goedkoper de gordijnstof is hoe meer meters je nodig hebt. Een gordijn zorgt voor een warme uitnodigende sfeer.

 

 

top