Keuken

content-keuken

Wat bedoelen mensen eigenlijk als ze zeggen dat ze een rustieke keuken willen? In de eerste plaats zijn de gebruikte materialen belangrijk. De meeste mensen denken niet direct aan roestvrij staal en perspex. Luxe apparaten zijn toegestaan, zolang die maar verstopt blijven achter kastdeurtjes. Het meest voorkomende materiaal is hout dat overal voor gebruikt wordt, voor de vloer en soms ook de: muur, voor losse units en voor veel keukengerei.

Voor de meeste harde oppervlakken worden allerlei steensoorten gebruikt en verder vind je veel aardewerk en email in een rustieke keuken. Een rustieke keuken is geen keuken waar de tijd heeft stilgestaan. Dus zullen een vaatwasser en een grote koelkast niet ontbreken, maar vaak zijn ze weggestopt in een keukenkast of bijkeuken. Soms zie je in een rustieke keuken een moderne koolplaat, meestal tref je echter een ouderwets gezellig fornuis aan. Vroeger werden die fornuizen gestookt met hout of olie, tegenwoordig worden ze verwarmd met elektriciteit of gas en zijn ze voorzien van allerlei technische snufjes die vaak verborgen gaan achter een traditioneel front.

Een rustieke keuken kenmerkt zich ook door kleur, op het houtwerk en op de muren. Meestal is het geen markante kleur en het verfwerk op het hout is vaak kunstmatig verouderd.

Vaak wordt het geaccentueerd door kleuren van voorwerpen die liefhebbers van rustieke keukens graag verzamelen. Dit zijn voorwerpen die functioneel en decoratief zijn, variërend van foto’s tot emmers. Soms zijn ze oud en soms nieuw, maar altijd maken ze een traditionele indruk. Een rustieke keuken straalt vooral warmte en gezelligheid uit. Er bestaat niet zoiets als een kille rustieke keuken. Wanneer mensen voor deze stijl kiezen, kiezen ze voor een keuken die gastvrijheid uitstraalt.

top