Woonkamer

content-woonkamer

Alles wijst erop dat de klassieke rustieke woonkamer een tweede leven heeft gekregen. Natuurlijk is de moderne rustieke woonkamer minder rommelig en waarschijnlijk vrij van spinnenwebben. Eigenlijk is het een eigentijdse variant op de traditionele plattelandswoning. De gelakte uitstraling die een dergelijke kamer heeft, werkt niet alleen op het platteland maar ook in de stad. Een rustieke woning betekent voor iedereen weer wat anders, maar gelukkig zijn er een paar zaken die bepalend zijn voor een eigentijds rustiek karakter. Het sleutelwoord is eenvoud; eenvoud wat betreft stijl, wat betreft de dessins voor gordijnen en ander textiel en eenvoud in kleur en materialen.

Zorg dat je een combinatie hebt van gestoffeerde meubels en meubels met losse kussens of stoffering. Je moet een beetje denken aan oversized meubelhoezen van chintz of cretonne of linnen die vroeger over meubels gedrapeerd werden wanneer de woonkamer van een landhuis niet in gebruik was. Moderne losse meubelhoezen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en in verschillende stoffen die je makkelijk kunt wassen. Ook losse lappen en kleden doen het goed in een rustieke kamer. Je hebt keuze uit oude wollen sjaals met kleurige motieven, tartan kleedsel, dekens met ruitmotief en nog veel meer. Niet alleen voegen ze kleuraccenten toe, ze kunnen ook koude voeten en schouders verwarmen. Kleuren die het beste werken, zijn voornamelijk harmonieuze pasteltinten. Een matte afwerking is vaak mooier dan een glanzende.

Hoewel je met weinig geld een rustieke sfeer kunt creëren, moet je toch met de nodige aandacht te werk gaan. De vloer kan bijvoorbeeld beter onbedekt blijven, afgezien van een klein kleedje voor de haard, maar een vloer die er al ligt, of het nu een houten vloer is of een tegelvloer, moet in goede staat zijn en goed onderhouden worden.

top