Slaapkamer

content-slaapkamer

Slaapkamers zijn vaak het ondergeschoven kindje wanneer het gaat om de inrichting van een huis. In tegenstelling tot de openbare ruimten, zoals woonkamer en keuken, laten bezoekers hier zelden hun kritische blikken ronddwalen. Daarom komen ze vaak helemaal onder aan het lijstje wanneer het huis moet worden opgeknapt. En toch zijn we allemaal dol op een nachtje in een luxe hotelkamer of denken met veel plezier terug aan een logeerpartij in oma’s gezellige logeerkamer. Dus is het niet zo gek om eens stil te staan bij de slaapkamer en je af te vragen hoe je hem nog comfortabeler en sensueler kunt maken. We brengen allemaal behoorlijk veel tijd in de slaapkamer door, meestal slapend. Tegen de tijd dat we vijftig zijn, hebben we meer dan zestien jaar geslapen. Elke dag is de slaapkamer het eerste en het laatste wat we zien. Een mooi ingerichte slaapkamer kan ons dus elke ochtend prettig op weg helpen en elke avond prettig in slaap sussen. Als je wat meer tijd en aandacht aan besteedt kan een slaapkamer veel meer zijn dan alleen een ruimte om te slapen en je kleren op te bergen. Het kan een oase van rust worden, een plek om te lezen, te knutselen of om zo maar uit her raam te staren. Het privékarakter van een slaapkamer biedt allerlei mogelijkheden voor een mooie inrichting. Dit is de enige kamer in huis die echt heel persoonlijk is. Daarom zou je eens kunnen experimenteren met spectuculair behang, hoogpolig tapijt of materialen, texturen en kleuren die een andere kamer niet op hun plek zouden zijn.

Een slaapkamer heeft misschien wat minder aandacht nodig dan een keuken of badkamer. Maar met een creatieve aanpak en wat slimme ideeën kun je een eenvoudige slaapruimte inrichten in een prachtige en tegelijkertijd functionele kamer. Maak eerst een lijstje van wat je nou precies met de slaapkamer wilt en houd daar rekening mee bij de inrichting van de ruimte. Tegenwoordig gebruiken we de slaapkamers immers niet alleen om te lezen, tv kijken en soms ook om in te werken. Maak een paar schetsjes van de kamer en kijk wat de beste plek is voor de meubels. Zijn de afmetingen van de ruimte geschikter voor vast kasten of voor losse? Moet het bed in het midden komen met de hangkasten daarachter? Moeten er kleren in de slaapkamer opgeborgen worden, of is er ruimte in een andere kamer? Denk hier goed over na want als je in deze fast het voorbereidende werk voor de inrichting goed doet maak je straks geen kostbare fouten. Ga voor jezelf na welke stijl je het meest aanspreekt.

Soms brengt de ruimte zelf je op het juiste spoor. Een kamer met een laag plafond in een oud huis bijvoorbeeld vraagt om een warme sfeer, terwijl een vierkante kamer in een nieuwbouwhuis eerder gebaat is bij een moderne uitstraling. Denk ook aan je budget. Mischien moet je nog heel wat geld reserveren voor vloeren of het leggen van leidingen. Zorg in ieder geval dat je voldoende geld hebt voor verf, behang, rvs decoratie, stoffen en tapijt, lampen en zaken als kleedjes, beddengoed, spiegels en kunst.

top