Slaapkamer

content-slaapkamer

De slaapkamer is bij uitstek de plek voor romantische en weelderige gordijnen, maar ze moeten echter niet alleen ook het daglicht weren en voor privacy zorgen.

Bij de keuze van materiaal voor gordijnen moet je bedenken dat zachte, licht absorberende stoffen een warm gevoel geven, terwijl glanzende, spiegelende oppervlakken een koelers sfeer creëren. Als je een luxe sfeer wilt, neem dan gordijnen die zo lang zijn, dat je de onderkant weelderig over de vloer kunt draperen. Onthoud dat fel zonlicht gekleurde stoffen verbleekt, dus als je slaapkamer veel zon vangt, neem dan lichte of neutrale kleuren.

Rolgordijnen zijn prima voor kleine ramen, maar vaak onhandig voor grotere. Als je meer rolgordijnen voor een raam nodig hebt, komt er onvermijdelijk licht naar binnen. Het is mooi om bij een slaapkamerraam met meer lagen over elkaar heen te werken. Neem rolgordijnen om te verduisteren en voor de privacy en hang daaroverheen luchtige gordijnen of vitrage aan een roede. Als je een slaapkamer op het oosten hebt, moeten de gordijnen het vroege ochtendlicht weren. Bekleed gordijnen met verduisteringsstof of hang los verduisteringsmateriaal achter de gordijnen.

TIPS

Niet alleen houdt verduisteringsstof het licht buiten maar ook de warmte, zodat het in de zomer zeer aan te raden is. Luiken zijn een stijlvol alternatief voor gordijnen. Met verstelbare lamellen kun je licht binnenlaten of voor complete privacy zorgen.

 • Jaloezieën met verticale lamellen zijn handig en goedkoop maar doen erg aan kantoren denken. Neem liever een horizontale in gekleurd metaal of rvs of van warm hout. Daarmee kun je het licht filteren, het compleet buitensluiten of helemaal binnenlaten door ze op te trekken.
 • Als je inkijk hebt in je slaapkamer, kun je de ruit geheel of gedeeltelijk beplakken met raamfolie. Het is verkrijgbaar in allerlei dessins: het is licht doorlatend maar garandeert privacy.
 • Ultramoderne jaloezieën voorkomen dat je meubels of vloer dof worden en houden de hitte buiten.
 • Tegenwoordig zijn er ook rolgordijnen die je van beneden naar boven kunt oprollen. Ze zijn handig wanneer je je onbespied wilt aankleden en wat zonlicht naar binnen wilt laten vallen door de bovenste helft van het raam.
 • Jaloezieën met verticale lamellen zijn handig en goedkoop, maar doen erg aan kantoren denken. Neem liever horizontale in gekleurd metaal of van warm hout. Daarmee kubje het licht folteren, het compleet buitensluiten of helemaal binnenlaten door ze op te trekken.
 • Als je inkijk hebt inje slaapkamer, kun-je de ruit geheel of gedeeltelijk beplakken met z’w’zmfolie. Het is verkrijgbaar in allerlei dessins; het is licht doorlatend maar garandeert privaat.
 • Tegenwoordig zijn er ook rolgordjnen die je van beneden naar boven kunt oprollen. Ze zijn handig wanneer-je-je onbesuisd wilt bekleden en wat zonlicht naar binnen wilt laten vallen door de bovenste helft van het raam.
 • Met een lampje aan de binnenkant van de garderobekast kubje altjjd makkeljkje kleren vinden.
 • Identieke muurlampjes aan weerszjden van het bed geven de kamer een stikvolle, symmetrische aanblik.
 • Ook lampjes op een nachttafelje aan weerszjden van een eenpersoonsbed geven de kamer een prettige, symmetrische aanblik, zeker als de nachttafeltje identiek zijn.
 • Licht-slingers met honderden led-lampjes geven een warm licht dat perfect is voor de slaapkamer. Hang ze over het hoofdeinde van het bed of over een boekenplank.

 

top