Woonkamer

content-woonkamer

De term vintage wordt te pas en te onpas gebruikt in boeken en tijdschriften. Vaak lijkt het alleen maar een interessant synoniem voor de term tweedehands. En soms slaat het op zo’n beetje alles wat niet spiksplinternieuw is. Maar voor de meeste binnenhuisarchitecten verwijst de term naar ontwerpen die nog niet antiek zijn (dat wil zeggen nog geen honderd jaar) maar zeker niet gloednieuw, en meestal bedoelen ze de ontwerpen van de jaren vijftig tot het einde van de 20e eeuw.

Zoals voor elke periode geldt, is ook in die periode veel moois maar ook veel lelijke te vinden. Maar de 20ste eeuw was onmiskenbaar een tijd waarin meubel en textielontwerpers prachtige producten afleverden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot aantal van die ontwerpen nog steeds in omloop is. Bovendien hebben veel ontwerpen uit die tijd invloed gehad op de moderne design. Veel van de stof en papierontwerpen uit die tijd vielen op door hun weelderigheid en originaliteit. Het zijn juist die ontwerpen die een moderne kamer een vintage look geven. Het belangrijkste is om de juiste dessins te kiezen en ze daarna met zorg te gebruiken, niet om een bonte mengelmoes te creeëren maar om een paar ongebruikelijke kleuren en patronen te introduceren van enige tientallen jaren geleden. Op die manier zorg je voor leuke contrasten en komen andere elementen beter uit.

De modekleuren van de 20ste eeuw waren vaak felle diepe kleuren. Probeer echter niet alle mogelijk oppervlakken dat soort kleuren te geven, maar doe dat bijvoorbeeld met een muur van de woonkamer, zoals dt ook in de jaren vijftig gebruikelijk was. Of gebruik dat soort vintage kleuren voor deuren en raamkozijnen.

top