Woonkamer

content-woonkamer

Wanneer een bestaande woonkamer die niet helemaal bevalt, ingericht moet worden aan allerlei wensen en verlangens, is het belangrijk om niet over een nacht ijs te gaan. Wat zou het mooi zijn als elke woonkamer exact de juiste afmetingen had met voor alles de juiste plek, zodat je er onmiddellijk je intrek zou kunnen nemen. Maar dat is zelden het geval. Het eerste wat je moet doen, is vaststellen wat niet veranderd kan worden, hetzij vanwege de constructie van het huis, hetzij vanwege je budget. Deuren, ramen en dragende muren zijn meestal onoverkomelijke obstakels.

Hoewel je niet om deze obstakels heen kunt, kun je ze vaak wel wegwerken of een beetje anders inrichten. Deuren die nergens naartoe leiden of die eigenlijk overbodig zijn, kunnen permanent op slot en behangen worden met foto’s, of je kunt er meubels voor zetten. Ramen kunnen kleiner of groter lijken met behulp van gordijnen die je een stukje over of naast de ruiten laat hangen. Lastige hoeken kunnen opgevuld worden met kastjes of boekenplanken. Vaak kun je daarmee lelijke hoeken wegwerken. Met meubels kun je de verhoudingen van een lange, smalle kamer voor het oog veranderen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door de meubels aan de brede kant neer te zetten in plaats van de lange. Ten slotte is het belangrijk om iemand anders met een onbevangen oog en een goede smaak zijn oordeel te laten vellen. Vaak komt iemand van buiten’ met een heel zinnige oplossing. Een deel van de oplossing is flexibel meubilair: tafels die de juiste werkhoogte hebben, modulaire zitmeubels die je al naargelang de gelegenheid kunt veranderen, en lage beklede unies die je kunt gebruiken als zitmeubels of als lage tafels, Dit soort oplossingen moet je combineren met efficiënte bergruimte. Die kan variëren van manden of plastic kratten tot op maat gemaakte opbergmeubels. Open kasten met verstelbare planken die diep genoeg zijn voor boeken, dvd’s en cd’s zijn er in overvloed. Een ander idee is om gelijksoortige voorwerpen te groeperen. Een woonkamer inrichten in kwestie van inzicht, balans en het gebruik van de juiste kleuren en materialen.

 

WOONKAMER VLOER

Een vloer is een doek waarop je de kamer schildert. Een goede vloer valt niet op een foute vloer ziet iedereen. De vraag welke vloer bij een bepaalde woonkamer past is een kwestie van smaak en van praktische overwegingen. Het belangrijkst is of het een harde of een zachte vloerbedekking moet worden. Als je in een appartement woont kan het zijn dat je contractueel geen houten of stenen vloeren mag hebben. Ook kunnen kinderen een factor zijn bij de keuze of kan er een dwingende reden zijn om een warme vloer te nemen. Voor veel mensen bestaat er maar één vloer en dat is een houte. Inderdaad heeft een houten vloer ontegenzeggelijk veel voordelen. Hout is warm, de keuze is groot, van diep mahonie tot licht grenen en als je de vloer met zorg kiest gaat hij een leven lang mee. Bestaande vloeren kunnen zo nodig geverfd of gebeitst worden. Maar hout is niet voor iedereen geschikt. Veel binnenhuisarchitecten geven de voorkeur aan sisal of kokos, zeker wanneer het leggen of repareren van een compleet houten vloer een kostbare zaak is. Een andere optie is een wollen vloerbedekking met een geluste of platte pool. Overings zijn al die materialen een goede ondergrond voor losse vloerkleden. Andere mogelijkheden zijn onder meer rubber linoleum, kurk, geverfd beton, steen en terracotta.

Enkele tips:

  • Een goede vloer valt niet op; een foute vloer ziet iedereen.
  • Een bestaande oneffen vloer heeft eerst een onderlaag van hardboard nodig, voordat de houten vloer of wollen vloerbedekking eroverheen kan.
  • Sisal, zeegras en andere natuurlijke materialen moeten eerst gecoat worden met een vlekwerend middel, omdat vlekken anders nauwelijks te verwijderen zijn.
  • Liefhebbers van traditionele houten vloeren kunnen soms oude gebruikte vloerdelen op de kop tikken. Raadpleeg het internet daarvoor. Ook zijn er vloerdelen in de handel die kunstmatig verouderd zijn.
  • Als een oude houten vloer nog redelijk geod is kun je hem laten zandstralen maar dat kun jet beste doen voordat je de woning betrekt. Oude planken kunnen ook geverfd of gebeits worden, waardoor je de kamer in een oogwenk kunt opknappen. Er is tegenwoordig een groot assortiment vloerverf op oliebasis beschikbaar in allerlei kleuren.
  • Als je een nieuwe vloer moet aanleggen, overweeg dan om vloerverwarming aan te leggen. Met vloerverwarming voelen koude materialen heerlijk warm aan.

 

top