Woonkamer

content-woonkamer

Als je een woonkamer optimaal wilt benutten, heb je goede verlichting nodig. Goede verlichting moet sfeervol zijn, maar bovenal effectief. Net als in elke kamer werkt een combinatie van diverse lampen het beste. Maak eerst een lijstje van activiteiten die zich in de woonkamer afspelen. Waarschijnlijk zul je aparte lampen nodig hebben om te lezen, te schrijven enzovoort. Dat kan een mix van lampen zijn’, een paar tafellampen, een paar gloeilampen en hier en daar een leeslamp.

De woonkamer krijgt een heel eigen karakter met een combinatie van stijlen en ontwerpen, van oude en nieuwe lampen en dat geldt zowel voor gloeilampen als tafellampen. Daarnaast moet er voldoende sfeerverlichting zijn om de kamer op elk gewenst moment de juiste sfeer te geven. Wilde feestjes en rustige avonden moeten op de juiste manier belicht worden.

Vergeet niet dat veel lampen op zichzelf kunststukken zijn die eigenlijk zelf ook in de schijnwerper zouden moeten staan. Aarzel niet om lampen die je echt mooi vindt, ook ‘in te schakelen’, al hebben ze misschien weinig praktisch nut.

Enkele tips voor uw woonkamerverlichting:

  • Als je tafellampen gebruikt, zorg dan dat ze verschillende hoogten hebben, zodat je overal in de kamer gevarieerde lichtbundels hebt.
  • Twee dezelfde lampen die met een geometrische precisie bj elkaar staan, zijn saai. Zet ze uit elkaar, zodat hun gelijke uiterljk niet onmiddelijk opvalt.
  • Handige lampen zjn de zogenoemde uplichters, die hun stralenbundel naar boven richten. Ze varieren van eenvoudige cilinders tot prachtige vloerlampen. Wanneerje ze in hoeken installeert, geven ze een kamer diepte en maken hem groter.
  • Dimmers zijn makkelijk te installeren. Ze zorgen dat je op elk gewenst moment de kamer een andere sfeer kunt geven door een eenvoudige draai aan de knop.
  • Kroonluchters zijn weer in de mode. Zorg wel dat ze onderdeel uitmaken van een integraal lichtplan en niet de enige lichtbron zijn.
  • Zet hier en daar lampen neer puur vanwege hun schoonheid. Ze geven de woonkamer een heel eigen sfeer die ook je gasten zullen waarderen.

 

 

top